Mad som kunst

Alle spiser lige så meget med øjnene, som de gør med maven, og en god kok skal ikke kun lave måltider, der smager fantastisk, og hvor alle dele af retten hænger sammen på tallerkenen, de skal også kunne anrette det, så det bliver smukt og attraktivt.

Det er ikke en ny tanke, for der er leveringer tilbage i tid om, hvordan kokke har imponeret royale og adelige med deres spændende anretninger, som igen har kastet glans på værten for et festligt måltid. Der kom et nyt rum til i husene, køkkenet, og dyre ingredienser fandt vej til Europa fra resten af verden.

Kød blev tilberedt og formet som andre dyr, og alt skulle serveres på smukke tallerkener. Som nu blev der gjort rigtig meget ud af maden og madens udseende, for det har ikke ændre sig, at mad godt må se godt ud. Det, vi spiser, har dog ændret sig rigtig meget, og der er nu om dage en større fokus på, at maden skal være sund oveni, for både holdningen til råvarerne og til sundhed har ændret sig meget.

En topkok skal kunne arrangere maden

Det er ikke muligt at se et kokkeprogram i fjernsynet, uden anretningen er en del af det. Det er både de programmer, hvor en kok viser sin kunnen, men også de mange konkurrencer. Maden bedømmes på sin smag, men lige så meget på, hvordan den ser ud. Smuk mad er bare mere spændende, og det er en kunst at kunne begge dele.

Det skal også overraske gæsterne på en restaurant. Kan alt på tallerkenen spises, eller er noget af det pynt, skaller fra skaldyr eller andet? Det er spiselige blomster og det, der har været anset for ukrudt i haverne i årevis, og det er de ting, der blev spist en gang, men som gled ud af vores kogebøger.

Det gør madlavning og det at være en topkok til en kunst, og det gør samtidig kokkekunsten er evigt moderne. Kokke hyldes som kunstnere, især når det kommer til kåringer som verdens bedste restaurant, hvor Noma fx har vundet, hvor det, du forventer af serveringen, er en genial blanding af mad og kunst.

Du går ikke ind på en restaurant som Noma for at spise dig mæt, du går derind for at få en kunstnerisk oplevelse, der er visuel og fyldt med smag.