Hvad er så kunst?

Mange forbinder kunst med malerier og skulpturer, men kunst dækker over så meget andet. Kunst er alle former for færdigheder, og det dækker derfor også begreber som krigskunst, møbelkunst og kogekunst. Det er derfor ikke et emne, der alene dækker en ting, men som dækker over mange forskellige evner. Kunst dækker desuden ikke kun de ting, som mennesket kan skabe med sine hænder, men også det at digte og lave musik, og det udvider genren betydeligt.

Det, som alle former for kunst har tilfælles, er, at det er det, at et menneske kan skabe noget med sin fantasi og med sine evner. Den gode eller spændende kunst er så det produkt, der kan røre andre mennesker og få dem til at tænke eller føle.

Om der er en mening med et værk

Et værk, der er tiltænkt en større gruppe af mennesker, som skal granskes af et publikum og af kritikere er normalt det, de fleste anser for at være kunst. Her har selve kunstneren haft et ønske om at komme med et budskab af en eller anden art.

Der skal derfor være både en kunstner og et publikum. Du kan sagtens male et maleri, du hænger op derhjemme, men der er ikke rigtig et publikum til det. Selvom der er mange komplimenter til det og bemærkninger til, at du bør overveje at sælge eller fernisere dine værker, så er kunstner næppe det, du kan skrive på dit visitkort.

Men samtidig betyder det ikke, at du ikke kan være kunstnerisk og have noget på hjerte. Kunstnere skal starte et sted, inden de slår igennem og rent faktisk får et publikum, der er interesseret i at opleve værkerne.

Kunst findes alle steder

Fra smukke bygninger til vores møbler og lamper. De fleste hjem har en eller anden form for kunst eller i det mindste reproduktioner af kunst. Her vælger vi det, der tiltaler os mest, som vi synes er smukt, og som vi kan lide at kigge på i vores hverdag.

Kunstens verden fascinerer, og du finder ikke det medie, der ikke har historier om alle former for kunst og kunnen, lige som der kommer flere og flere programmer i tv, hvor folk konkurrerer indenfor den kunnen, de har.

Det er dog ikke alle, der tænker på dette som kunst, når der kreeres smukke kager og desserter, når der sys designertøj, eller når der smedes våben fra hele verden. Men dem, der kan dette, er kunstnere på deres helt egen måde, og det ses ved, at mange andre mennesker gerne vil eje deres produkter eller spise deres mad.

Kunst er derfor et meget vidt begreb, der er noget, der er menneskeskabt. Det behøver ikke være en fysisk genstand, men der skal være en udtryksform, der er involveret, en skaber samt et publikum af en art.