Kunst i det offentlige rum

At gå på museum eller at gå ind på et galleri er altid en god oplevelse: Udstillingerne varierer fra sted til sted, så der er altid noget nyt at se, føle og høre. Nogle gange kan det dog være rart at opleve kunst på en ny og anderledes facon. En måde at gøre det på er gennem kunst, der ikke nødvendigvis står fremstillet i et lokale, men derimod står til offentlig skue for enhver, der går forbi. På den måde får hjernen en kreativ pause og et øjeblik af overraskelse i en stresset hverdag: Her er tale om kunst i det offentlige rum.

I gallerier er der mange forskellige former for kunst at se på. Nogle mennesker forbinder kunst med gammeldags malerier, hvor tøjet, personerne på billedet har på, mest af alt minder os om kostumer man i dag finder i alskens butikker op til Fastelavn. Men kunst er ikke kun malerier, og alt efter kunstnerens visioner kan kunst symbolisere alt og intet på samme tid. Nogle kunstnere kreerer statuer til offentlige pladser, mens andre får solgt deres fotografier, der pludseligt bliver populære, fordi de hænger et sted, hvor alle kan se dem. Og så er der dem, der udsmykker bygninger, så offentligheden pludselig inddrages i kunsten.

 

 

Kunst i det offentlige rum er en betegnelse for kunst, der er lavet og udstillet i offentligheden. Denne form for kunst er derfor tilgængelig for alle. Kunsten varierer desuden meget efter selve produktet, hvor det er placeret, og selvfølgelig om der er et medie involveret. Særligt samtidskunstnere inddrager medier som nyhederne og internettet i offentliggørelsen af kunsten, hvilket kan skabe mere omtale.

Kunst, historie og oplevelser

I de forskellige tidsperioder, vi har haft, har der også været kunst involveret, som indeholdt nogle bestemte strømninger og stilarter. Omkring barokken havde nogle malerier en tendens til at have et mere dystert udtryk gennem afbildningen af mørke, slukkede stearinlys og tomme spiseborde, mens impressionistiske malere derimod udelod jordfarver og sort fra deres billeder, og i stedet lod farver og hvid skinne tydeligt igennem. Det er interessant at følge med i kunstens historie, da både billedkunst og kunst i det offentlige rum har udviklet sig med tiden.

 

 

 

Kunstneriske tidsperioder er der i hvert fald mange af, og de er alle sammen unikke og bringer et nyt syn på kunst med sig. Gallerier og museer udvælger nogle gange bestemte tidsperioder som tema til udstillingerne, og derfor er der altid noget nyt og spændende at se både der og i offentligheden.

Det er rart at gå på museum eller ind på et galleri og betragte de flotte udstillinger, billederne på væggene eller at se en særlig statue. Men nogle gange kan det være rart med kunst, der er let tilgængelig, og som skaber en anden følelse af begejstring. Det kan kunst i det offentlige rum. Uanset om du vil se på malerier i København eller Kunst i Århus så er der altid en mulighed i nærheden af dig, som kan byde på en oplevelse for alle sanserne – så hold øjnene og mulighederne åbne.