Besøg kunstcenter i Nordjylland

Er du på en ferietur til Vestjylland og kommer forbi Jammerbugt-området, så er der mulighed for en helt særlig kunstoplevelse på den gamle klitgård Tranum Klitgård, som i dag er omdannet til et stort kunst- og kulturcenter. Gården ligger lige ved havet, og folk der tror, at de dermed er kommet til verdens ende, bliver anderledes belært af folkene bag gården, der tværtimod mener, at her begynder verden, og herfra udgår den – i hvert fald er der opstået en masse kunst her, som du kan glæde dig over at se. Det gælder både ude og inde, hvor der er såvel permanente udstillinger som udstillinger, der blot er åbne en periode.

Tranum Klitgård Kunst- og Kulturcenter ligger i nærheden af Fosdalen, som er et meget smukt, kuperet naturområde ved Slettestrand og Svinkløv, og hvis du er heldig, kan du endda bo på det smukke Svinkløv Badehotel og bruge det som udgangspunkt for din kunstodysse. Men bestil i god tid på forhånd, for der er rift om værelserne.

Kunstcentret drives for foreningen Tranum Klitgårds Venner, der blev stiftet i 2008. En række malere, billedhuggere og keramikere med tilknytning til lokalområdet står bag initiativet til centret, og stedet er siden renoveret og bygget om takket være en mærkbar bevilling fra Den Europæiske Union.

Stuehuset var i begyndelsen af foreningens eksistens beboet af maleren Jens Bilgram, der indtil han afgik ved døden fungerede som en slags mentor for den mere end 160 personer store kreds omkring Tranum Klitgård Kunst- og Kulturcenter.

Ud over en række professionelle kunstnere rummer klitgården også faciliteter for amatører, der kan komme og udøve deres kunst på stedet. Der drives også en slags skoletjeneste, hvor skoleklasser kan komme og høre om kunst, se på kunst og selv prøve at skabe kunst. I det hele taget gør Tranum Klitgård Kunst- og Kulturcenter meget ud af at inddrage lokalområdet i sit arbejde og sine aktiviteter, så det er på alle måder et spændende sted at besøge.