Religion og kunst

Mange smukke objekter, bygninger, sange og tekster er lavet med tro som inspiration. Der findes ikke den religion i verden, hvor der ikke også er knyttet kunst. De store verdensreligioner står for størstedelen, men smukke og kultiske genstande findes af arkæologer verden over.

Her kan alle blive fascineret over menneskets skaberkunst, for alle tider har haft dygtige kunstnere af forskellig slags, der har skabt smukke genstande, der skulle ære deres huder og deres tro. Med troen i bagtankerne har der været en spændende omhyggelighed og en kreativitet, der om noget viser den menneskelige skaberkraft fra sin bedste side.

Vægmalerier og kunst i kirker

Når der blev prædiket på latin, så kunne den almindelige befolkning ikke følge med. Latin var allerede på dette tidspunkt et dødt sprog, og det blev alene brugt af eliten og kirken. Samtidig var kirken og troen et naturligt mødested, og der har altid været en interesse i at fastholde folk. Dengang var det også den evige frelse, der var på spil, og derfor blev hverdagen, paradis og helvede afbilledet på kirkernes vægge og lofter som gammeldags tegneserier.

Med først reformationen og efterfølgende moden med det hvide kirkerum blev mange kalkmalerier i kirker rundt omkring enten ødelagt eller malet over. Men mange overlevede under den hvide maling, og de bliver bragt til live, så kirkerne kan opleves som de var dengang.

For langt de fleste er bevaring af det, der var, af stor betydning, uanset om det er hedensk, kristent eller en del af de andre store verdensreligioner. Flere værker er derfor også på UNESCOs liste over bevaringsværdige bygninger, og der grædes mange tårer over alle de smukke ting, der ødelægges i forbindelse med naturkatastrofer, krige og især terrorisme, hvor grupperinger bevist ødelægger fortidens levn, da de strider mod deres personlige overbevisning.

Kunst er bevaringsværdigt, og det er op til den enkelte, om det er værker, de ønsker at se og nyde eller ej. Kunst er altid et spørgsmål om valg, og det, der ikke tiltaler, behøver du ikke bruge tid på. I stedet kan alle nyde den kunst – religiøs eller ej – der tiltaler eller provokerer.

Det udligner sig selv, for er kunst ikke spændende for nogen, så vil den pågældende, der kalder sig kunstner, gå i glemmebogen. Kunst kræver nemlig også et publikum.