Introduktion til at købe kunst

Vil du gerne købe dit første kunstmaleri, men er du i tvivl om, hvordan du skal komme i gang? Så læs med i denne introduktion og få inspiration.

Har du plads på væggene til kunstmalerier og har du pengepungen til at købe kunst, så gælder det bare om at finde frem til, hvilken type kunstværker der falder i din smag. Mange af dem, som køber kunst, har ingen uddannelse inden for kunsthistorie og måske kun ringe erfaring med kunst, men de nyder at kigge på kunstværker, og jo mere de kigger, jo bedre en fornemmelse får de for, hvilken type kunst de kan lide, og hvad de måske ikke bryder sig om.

Besøg gallerier og messer

Det første råd er derfor at besøge en række gallerier og messer, hvor man kan opleve mange forskellige kunstnere. Gallerierne findes overalt i Danmark og selvfølgelig også i udlandet. På gallerier og messer arbejder professionelle folk med at købe og sælge kunst, og de kan fortælle dig meget mere om de enkelte kunsterne bag værkerne – som de som oftest kender personligt.

Lad hjertet vælge

Det andet råd er at vælge kunst med hjertet. Når du køber et kunstværk til 50.000 kroner eller mere, så er det vigtigt, at du ’føler for det’. Det skal være et kunstværk, som du gerne vil have hængende i dit hjem, fordi det vækker særlige følelser i dig, fordi du undres over det, eller synes det er smukt. Så får du mest ud af dit køb.

Værket er også et investeringsobjekt

Det tredje råd er, at du følger din mavefornemmelse og er sikker på, at du gerne vil betale et højt beløb for netop dette kunstværk. De fleste værker koster nemlig over 50.000 kroner. Det er primært helt unge og nye kunstneres værker, der kan fås til under 50.000 kroner. Så kunsten er også et investeringsobjekt. Du investerer nogle penge i et værk, som du kan nyde at have hængende på din væg, og som forhåbentlig med tiden bliver stiger i pris. Det er ligesom, når du beslutter dig for at få en hårtransplantation hos Nordic hair, så ønsker du dig også god kvalitet for pengene. Det er en investering i dit selvværd og fremtiden.

Start med at købe yngre kunstneres værker

Det fjerde råd er at investere i kunst lavet af yngre kunstnere, for det er billigst. Du kan slippe med 40.000 kroner for et værk af en yngre kunstner. Det kan måske lyde dyrt i dine ører, men husk på, at kunstneren skal også helst kunne leve af sit arbejde. Man skal acceptere, at kunst koster penge i stedet for at forsøge at prutte om prisen. Det er dårlig stil. Vil man gerne se, hvordan den kunstneriske arbejdsproces foregår, så kan man se DR-serien Kunsterkolonien i Skagen, som giver et indblik i dette.

Undgå fejlkøb

Det femte råd er, at du skal besøge forskellige gallerier, men køb ikke noget til ferniseringen. Ofte står man der og får et par glas vin og bliver revet med at stemningen og køber et værk, hvilket man måske fortryder bagefter. Mød op dagen efter – eller når du har tænkt dig grundigt om – og udvælg så det værk, du ønsker dig og køb det. Hvis det allerede er købt af en anden, så vent til en anden gang med at købe noget. Vi håber, at du med denne guide har fået en brugbar introduktion til at købe kunst.